Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

субота, 31. мај 2014.

Papaya Salata












Vrlo jednostavna za pripremu ako možete doći do papaye


Sastojci

1 Papaya
150 grama,mladog spanaća
1  limun očišćen i isečen
so
korijander



Priprema

 Papaya očistimo od semenki i oljuštimo
Isečemo na kocke
Izmešamo spanacć,isečen ,limun,papaya  kocke i korijander,malo soli.




Serviramo uz neko jelo  koje je ljuto, kao npr,kari.Malo maslinovog ulja




Rogan Josh


Tipičan Indijski kari sa  jagnjetinom.Već sam jednom pisala o  priviliegiji da Indijska jela i začine koji su u njoj najbitnij,i mogu učiti u Indijskom restoranu moje drugarice Pryje.Od nje potiče i ovaj recept i iako nije tako preveden, ja bih  uvek od ovog karija mogla JOSH.


Prya i ja

Sastojci

  • 2 luka,isečena na četvrtine
  • 4 kašike ulja
  • 4 češnjaka belog luka,sitno iseckanog
  • 1 komad djumbira sitno iseckanog
  • 2 kašike madras kari paste
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 komad cimeta
  • 6 komada zelenog kardamoma ,zgnječenog
  • 4 karanfiića
  • 2 lista lorbera
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1kg jagnjetine isečene u kocke
  • 150ml Grčkog jogurta
  • svež korijander za garniranje


Priprema

  1. Stavimo luk u blenderi iseckamo.Zagrejemo ulje u povećem tiganju,dinstamo dok sasvim omekša.Onda dodamo beli luk i djumbir i dinstamo još pet minuta.Promešamo  s vremena na vreme.
  2. Dodamo sve začine i ostale sastojke.mešajući na jakoj vatri oko 30 sekundi.Zatim dodamo  meso i oko 300 ml  vode. Sve ponovo izmešamo ,smanjimo temperaturu i dodamo jogurt.
  3. Poklopimo i krčkamo 40 do 60  minuta dok je meso meko,a sos gust..Pospemo korijander i serviramo sa basmati pirinčem.

Madras  Kari Pasta
  • 2 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica mlevenih karanfilića
  • 2 kašičice kurkume
  • 8 kašika mlevenog korijandera
  • 2 kašicice melvenog zrna senfa
  • 1/4 šolje mlevenog kima
  • 3 zgnječena češnjaka belog luka
  • 2.5cm svežeg rendanog djumbira
  • 1/2 šolje tamnog sirćeta
  • 5 kašika uljaSve sastojke osim ulja i sirćeta stavimo u činiju
  • Dobro izmešamo
  • Dodamo sirće I mešamo dok dobijemo glatku pastu
  • Zagrejemo ulje u tiganju
  • Mešamo na niskoj temperature dok  smesa ne provri I ulje počne da se odvaja od smese 
  • Sklonimo tiganj I ostavimo da se ohladi
  • Čuvamo u dobro zatvorenoj tegli...za kad pravimo kari.Ovde je naravno mnogo više nego 2 kašike ali ako već  pravimo.onda bolje više.


    петак, 30. мај 2014.

    Pita sa karamelizovanim lukom (Onion Tart)


    Karamelizovani luk...ko ga je probao ne moram vam ništa objašnjavati.Negde sam pročitala da ovaj luk ima nešto magično kao leptir koji tek treba da se iz larve pojavi.Nije ništa ovde fino i pipkavo,više rustično ali ipak dovoljno dobro da se ova pita može poslužiti gostima ili pordoici bilo kojega dana.
    Ako mi ne verujete pitajte prvog Francuza na koga naletite ,šta od pita(tart) najviše voli.

    Sve što am treba je nekoliko komada luka,ja volim crveni a vi slobodno koristite i crni luk,malo rikote ili nekog drugog sira,kora za pitu i jedno jaje.Pa d ali može jednostavnije?
    Priprema:  
    Pečenje:  
    Ukupno:  
    komada: 8-12
    Jednostavan ali elegantan tart
    Sastojci

    • 4 kašike putera
    • 2 crna ili crvena luka srednje veličine
    • 4 kašike belog vina
    • 2  kašičice svežeg timijana
    • 2 kašičice šećera
    • ½kašičice soli
    • ¼ kašičice sveže mlevenog bibera
    • 1 šolja Rikote,krem sira ili pesto koji sam ja koristila
    • 1 jaje
    • 1 deblja kora za pitu
    • ½ šolje rendanog sira
    Priprema
      Moj metod je da uvek pripremim prvo sve sastojke
      Isečemo luk na tanke listove I u tiganju istopimo malo putera


      1. Dodamo luk, belo vino,šećer,timijan,so, biber i dinstamo dok luk nije sasvim mek
      1. Dok se luk karamelizuje,kombinujte jaje i podlogu za koru koju ste izabrali.
      2. Sada raspakujte koru za pitu Stavite je na namašćen plitak pleh
      3. Napraviti podignute ivice (vidi sliku ) oko kore
      4. Namažite rikotu ili drugi namaz i pospite rendanim sirom.
      5. Ravnomerno pospite karamelizovan luk i dodajte na vrh još malo rendanog sira.
      6. Pecite 25 do 30 minuta na 180 stepeni Celzija
      7. Isecite na male komade ako služite kao predjelo ili na veće ako služite kao glavno jelo.Bon Apetit.


      уторак, 27. мај 2014.

      Mafini sa borovnicom


      Mislim da nema ništa Novozelandskije od ovih mafina sa borovnicom.Ako ih napravite znaćete i zašto.

      Sastojci


      1/2 šolje putera na sobnoj temperaturi
      1 šolja šećera
      2 velika jaja
      1 kašičica vanile
      2 kašičice praška za pecivo
      1/4 kašičice soli
      2 šolje brašna
      1/2 šolje mleka
      2 1/2 šolje borovnice sveže ili smrznute





      Priprema

      1
      Predgrejte rernu na 180 stepeni Celzija
      2
      Namastite ako en koristite korpice od papira tepsiju za mafine(12 komada)
      3
      Miksamo u činiji šećer i puter u kremastu masu.
      4
      Dodajemo jedno po jedno jaje i dalje miksamo
      5
      Dodamo vanilu,so i prašak za pecivo
      6
      Sa varjaćom umešamo pola brašna i pola mleka,pa zatim tako i ostalu polovinu
      7
      Umešamo borovnicu
      8
      Sipamo u tepsiju
      9
      Pečemo 15 do 20 minuta
      10.Dok se mafini peku umutimo šlg za vrh mafina












      Salata od lososa


      Apsolutno delikatesa! I kako je i ovde loso ovako fino lako dimljen dosta skup,ja ga većinom pravim kad mi moj prijatelj koji ima fabriku ribe donese sa mnogim ostalim specijalitetima.

      Ovo jee predjelo za neke svečane momente.

      Sastojci
      100 grama dimljenog lososa
      2 struka mladog luka
      2 kašike maslinovog ulja
      1 limun,iseckan na komadiće
      mali rukohvat mirodjije
      20 ml pavlake
      1 paradajz očišćen od semenki
      1 poširano jaje
      1 mala crvena čili paričica isečena sa semenkama
      3 komada tosta





      Sve sastojke pripremimo i onda poredjamo u posudu.Ja sam koristila ovde jednu teglu,jer nisam odah sve pojela i ako stavite dovoljno ulja,može se sačuvati u frižideru nekoliko dana.
      Na dno tegle prvo stavimo iseckan limun,pa onda losos i ostale sastojke .Na vrh stavimo poširano jaje
      Nekoliko parčića suvog tosta i uživanje može da počne!




      // Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer