Ja sam najsubjektivnija osoba kada se daje ocena Novog Zelanda. Zato se i služim jednim suvoparnim Informatorom .koji šaljem svima koji pitaju o Novom Zelandu.A zašto ja volim ovu zemlju pokušaću još jednom da vas provedem kroz samo neka mesta ,a verujte bilo je teško izabrati koja.
Novi Zeland je zemlja puna kontrasta,variajcija i različitosti.Bujne šume se dodiruju sa glečerima i veličanstvenim fjordovima.Prvoklasna mesta za surfanje, bezbroj peščanih plaža i  napuštenih zaliva,Južne Alpe i aktivni vulkani.,Imamo i jaku scenu umetnika i vrlo poznato i izvrsno opremljenu filmsku industriju. Dali smo svetu Peter Džeksona, Haley Westerna, Opersku divu Kiri te Kanawa ,Komičare Flight of the Cocorde i mnoge druge.Ako niste čuli za njih,pa gde ste bili do sada.
Niko vam neće zameriti ako niste čuli o sledećem.Pa da vas brzo upoznam sa još nekoliko stvari ,od kojih su neke čudne,ili aktuelne ,nepoznate svakome ko ne živi ovde.Neke od stvari će vas iznenaditi.Od čudno divnih, do  stvarno smešnih i sve što spada izmedju ta dva pojma.Izabrani nasumice ali interesantni za upoznavanje,
 Ovo vam može koristiti kad budete dolazili ako naletite na kviz u pabu i pripremiti vas za sledeče putovanje(priznajte da vam se dolazi.)

1. Hokey Pokey

Hokey Pokey ice cream. Photo by teachernz @ Flickr 
Zaboravite sve što ste znali o najukusnijem sladoledu.Ionako ćete zaboraviti kada probate naš Hokey Pokey.OVo je naš ,ovde izmišljen pre pedesetak godina i još uvek najomiljeniji sladoled svakog kivija.Da tako zovu Novozelandjane i pticu i voće.Sladoled je prvoklasna vanila i komadići mekog ali hrskavog karamela.
2. Flat White
Flat White coffee. Photo by russelljsmith @ Flickr

Kafa ,koju i naše komšije Australijanci tako zovu a ,najsličnija je kafi Latte
3. Pametno brendovanje
Novo Zelandjani izgleda imaju dobar osečaj za reklamiranje sebe,svojih proizvoda.Jedno simpatično malo mesto blizu Palmerstona na Severnom Ostrvu,gde i ja živim sa imenom Bulls (Bikovi) nije se dalo omesti i ismejati .Oni sebe reklamiraju kao  recomandebull,incredibull,unforgetabull

Lyttelton, blizu Christchurch na Južnom Ostrvu je takodje fanki mesto sa interesantnim brendovanjem.
Wunderbar in Lyttelton, Canterbury
Wunderbar in Lyttelton, Canterbury

4. Godzone  (Božija Zona)

Da li ste nekada čuli Novozelandjane da zovu svoju domovinu Božija Zona.Oni to ime za svoju zemlju koriste preko 100 godina.A potiče od naslova pesme" Gods own Country" (Božija  Zemlja),pesmu o Novom Zelandu objavljenu 1890 godine.
5. Japanke
Japankama nije potreban prevod.Ima ih svaka kuća i to više komada.Začas se navuku na noge i da li ste pošli u školu, na pijacu , u posetu prijateljima,niko vam neće zameriti.

6. Kiwi, Ptica
The Kiwi bird. Photo by The.Rohit @ Flickr

Kivi je zaštićena  ptica koja živi samo na Novom Zelandu.Kivi ne leti i preko dana obično spava, a izlazi samo noću.Vrlo brzo trči.Nosi jaja koja su polovine njegove telesne težine.Kivi je nacionalni simbol Novog Zelanda.
7. Kea, alpski papagaj
Kea, an alpine parrot, hopping around on Franz Josef glacier.

 Kea je alpski papagaj i jedinstvana na Novom Zelandu gde živi na Južnim Alpama.Ako imate dobro oko i malo sreće srešćete ovu ptičicu na trampovanju kroz Franc Glasier.Ako imate manje sreće znaćete da je bila blizu po tome žto vam je izgrickala gumu na brisačima.,delove gumenih čizama ili vaš šator.
8. The Beehive (Košnica )
The Beehive in Wellington. Photo by No One Nels @ Flickr

Ova košnica ne sadrži baš neke vredne pčele, iako je Dom Parlamenta.Srećom  da politika kivije ne uzbudjuje i u drugom je planu,osim ako pokušaju da nam nešto podvale,e onda se bude ratnici  (miroljubivi)
9 Vožnja levom stranom
Vi verovatno znate da se na Novom Zelandu vozi levom stranom.Za posetioce je ovo već da se zbune ali kad tek vide pravilo da vozeći levom stranom važi pravilo prednosti saobraćaja sa desne strane....
Znači, vi ste na raskrsnici i želite da skrenete u levo.Dolaze druga kola, koja žele da skrenu desno.tj idu u istom pravcu u koji bi ste i vi želeli.Nije jasno.Dobro nda najjasnije ovako: Ako saobraćaj koji dolazi može pri skretanju da vas udari na strani na kojoj vi vozite onda ih morate pustiti da prodju.

10. Mesto sa najdužim imenom

Taumata... in Hawke's Bay. Photo by ghewgill @ Flickr
Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukakapiki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­kitanatahu je Maorsko ime za jedno brdo blizu Prangahau u Jastrebovom Zalivu.Ovo je najduže ime mesta,nadjeno u Engelskom govornom području.U prevodu ..Ovojemestonakojemsviram frulužalećisvogbratakojijepoginuouborbiispodovogbrežuljka 

11. Najstrmija ulica na svetu

Baldwin Street, Dunedin. Photo by Melanie Moran

Baldwin Ulica u Dunedin je najstrmija , naseljena ulica na svetu .Na najstrmljem delu nagib je 35%.
U ovoj ulici održava se specijalna svečanost Casbury Festival čokolade,kada se niz nju 'spusti' na hiljade loptica Jaffa cokolade.
Jaffa candy bouncing down Baldwin Street, Dunedin. Photo by Dunedin NZ @ Flickr 

12. Najjužniji McDonalds na svetuThe world’s southernmost McDonald’s

Da ostanemo  na temi svetskih rekorda .U invercargill ,gradu na jugu Južnog Ostrva nalazi se ovaj svetski rekorder.
13. Snowboarding na aktivnom vulkanu.
Mt Ruapehu je divno mesto za skijanje na Severnom Ostrvu,Onda, kada vulkan nije aktivan!Poslednja erupcija je bila 2007 godine.



14. Čudne formacije stena
Neke  formacije stena na Južnom Ostrvu izgledaju vrlo čudno.
Elephant Rocks, Otago, South Island
Elephant Rocks, Otago, South Island


The Moeraki Boulders, South Island
The Moeraki Boulders, South Island

15. Velingtonski Internacionalni Ukulele Orkestar


Velingtonski Internacionalni Ukulele Orkestar je osnovan 2005 godine.
Ne znam ja nista o fiktivnim brakovima..takve stvari me ne interesuju;)