Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

недеља, 9. март 2014.

Čokoladna torta sa slanim karamelom



Mnogi me gledaju sa nevericom kad kažem pravila sam  čokoladni kolač sa slanim karamelom...dok ne probaju.Budite uvereni ukus je fantastičan!
Ovo je jedan od mojih potpisanih recepta I samo za novogodišnje praznike napravila sam ih čak 12 za prijatelje i poznanike.Moglo je i više ali negde moraš znati reći ne.Ja obično uvek imam višak i čokoladnog ganašai slanog karamela ,ja to zamrznem pa kad pravim nešto drugo i imam  višak lisnatog testa napravim sa tim nešto kao ove kiflice


Satojci

Testo
115 gram slanog putera
150 ml  mleka
225 grama braon šećera
2 kašičice vanile
3 jajeta
50 grama kakao
225 grama brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica bikarbone



 Predgrejte rernu na 180 stepeni Celzija.Pripremite okrugao pleh sa dnom koje se može izvaditi.Staviti na dno I sa strane papir za pečenje.U jednoj činiji ulupajte šećer I puter dok je fino vazdušast I kremast.Dodajte jedno po jedno jaje, prvo žumance pa belance  I onda mleko..Sada sipajte
ostale suve sastojke I sve dobro izmešajte.Sipajte u pleh I pecite oko 40 minuta.












U medjuvremenu dok se kolač peče, pripremimo slan caramel

Za to vam je potrebno

220 grama Kristal šećera
1 kašika glukoze
125 ml pavlake
1 kašika grube morske soli*
80 grama hladnog putera isečenog na kocke


Stavimo šećer,glukozu i 125 ml vode u šerpu na srednjoj temperaturi
Kuvamo ,bez mešanja oko 15 minuta ili dok je šećer dobio svetlu zlatnu boju.
Skinemo sa šporeta I siipamo  pavlaku.Pažnja ! pavlaka će jako prskati.Dobro izmešati I na niskoj temperaturi ostaviti na šporetu još 2 minuta
Sada skinuti šerpu I dodati so,kao I hladan puter,sve dobro umutiti I ostaviti da se ohladi.

*Sal de Fleur je ono što bi kuvari koristili iposlastičari,.najfinija gruba so ali verujte probala sam i ne vdiim neku veliku razliku osim u ceni soli.



Onda pravimo čokoladni ganaš
225 grama tamne  šokolade,70% kakao
125 ml pavlake

Pavlaku u šerpi stavimo da prokuva .Čim prokuva skinemo sa  šporeta i ostavimo da se ohladi.Kako se buda hladio ganaš slično kaoi karamel postaje gust.Nekad da ubrzam ovaj process stavim obe činije u friz.



Kada je kolač gotov presečemo ga na pola.  Punimo sa slanim karamel sosom ,stavimo drugu polovinu i sve zajedno premažemo čokoladnim ganašem.Ukus garantovano, posebno dobar.Zbog moje klinke, koja voli da liže ja nikad ne očistim tanjir oko kolača  gde se slivala ćokolada ili karamel sos, što se da  i videti na slikama










Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer