Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

четвртак, 26. децембар 2013.

Srneći gulaš

Evo nešto iz poslednjih zaliha ,koje smo tata i ja spremili u friz,Sos je malo zbog njega bio slabiji ali to ne menja  stvar ,da je gulaš bio jako ukusan.Kako je srnetina bez masnoće ja sam to sve sa ostalim sastojcima naredjala u vatrostalnu posudu  i pekla 75 minuta.
Potrebno je

1 kg srnetine,isečeno
2 šargarepe
2 crna luka
3 češnjaka belog luka
1 patlidžan
So,biber i timijan.malo uvog bosiljka
1 Kašika voćnog sirćeta
Malo soka od limuna
1 kašičica gustina
1 svež paradajz
1/2 sveže ljute papričice i očišćene od semena
1 kašika paradajz sosa

Znači,sve lepo pripremimo i naslažemo u vatrostalnu posudu


Pečemo,poklopljeno  75 minuta na 220 stepeni Celzija. Ja sam servirala uz pirinač i zelenu  salatu
Prijatno




Savet

2. Što  je veličina onoga čto  pečete manja,temperatura pečenja je višlja.Naprimer čokoladni biskvit sa  komadićima čokolade se peče na 250 stepeni Celzija za samo 4 minuta. 

среда, 18. децембар 2013.

Smoothie od jagoda, bez dodatka šećera

Vrlo osvežavajući napitak  u svako doba godine i kod nas u ovo doba zato što pravimo sve moguće od jagoda
Sve što vam je potrebno je blender,nekoliko kockica leda,jagode,mogu biti i zamrznute .Malo jogurta i start dugme.

Kadaje gotovo konsistencija mu je odprilike ovakva.

Za one koji ne brinu o kalorijama,šlag je obavezan

Kako se pravi Limunčelo?
Vrlo jednostavno,a rezultat je fenomalno osvežavajući aperitif ili kad god vam odgovara.Nije uopšte kiseo.
Potrebno je

1750 ml  jakog alkohola(ja koristim Vodku Smirnof)
Kora od 8 limuna
Šećer i voda
Da naravno i velika staklena tegla u kojj ćete sve spremati.

Kora od limuna

Kao prvo limun operemo 
Kada ljuštimo koru, vrlo je bitno da bude samo kora a ne onaj beli deo koji bi krajnjem proizvodu dao gorak ukus.


Ostatak limuna iskoristite za limunadu ili kolač ili sta se setite. Ovakav limun ne može se čuvati duže od 4 dana.

Sipajte alkohol i čekajte
A čeka se oko mesec dana.Teglu ostavite na suvom,hladnom,mračnom mestu i s vremena na vreme  promućkajte.

Vadimo koru od limuna

Prošlo je oko mesec dana,.kora od limuna je izbelela a tečnost je dobila lepu žutu boju.,



Rastvorite,zasladite i uživajte
Rastvor

4 šolje vode
2 1/2 šolje šećera
Zagrejte vodu i dodajte šećer.Ne mora prokuvati,važno je da se šećer rastvori. Dodajte tečnost i limunčelo je gotov!Rekla sam da je jednostavno.Držite u frižideru,najukusniji jekad se pije hladan.Živeli


Pogačice na moj način ANZAC Biskviti

ANZAC,  Australian and New Zealand Army Corps  .Biskviti nastali u toku Prvog svetskog rata,kada su ga izmislile supruge i majke vojnika u ratu,tražeci kolač koji će biti ukusan a neće se brzo pokvariti.Da je ukusan to je sigurno ,čim je još uvek posle toliko vremena popularan.

Sastojci
Pola šolje brašna
Jedna trećina šolje šećera
2 trećine šolje rednadnog kokosa
3 četvrtine šolje ovsanog brašna
50 g  istopljenog putera
1 kašika melase
pola kašičice sode bikarbone
3 kašike vrele vode





Istopimo puter kome smo dodali melasu

Iymešamo suve sastojke


U vrelu vodu sipamo sodu bikarbonu pa sve dodamo u puter imelasu a zatim u činiju sa suvim sastojcima

Dobro izmešamo

Kašikom vadimo  iz testa i stavljamo na ravan pleh nakoji smo prethodno stavili papir za pečenje

Pečemo na 180 stepeni Celzija oko 15 minuta dok en porumene




Bucket list

Mnogi od vas  se možda sećaju izvanrednog filma "Bucket List",sa Džek Nikolsonom i Džordž Frimanom.

Mnogi takodje imaju takvu listu.Poslednja šoping lista u životu na kojoj zapisujemo:|Mesta koja želimo da 
posetimo,ljude koje želimo da vidimo,stvari koje želimo da uradimo pre nego sto finalno "kick the Bucket" ili prim.prev prevrnemo kantu svoga života..poslednji put.

Meni lično se čini da bi više koristi bilo od Bucket liste koju napavite o stvarima koje NE želite da uradite pre nego što umrete.
Naprimer|:

2000 dosadnih knjiga koje ne želim da pročitam
Muzeji,galerije i mesta u svetu koja ne želim da posetim
Ljudi (negativci) sa kojima ne želim da gubim veme 
Poslovi ,koje ne želim da radim

Korisna je i Bucket lista koju možete napraviti svojoj deci ,kada se spreme da odlepršaju i osamostale se
Mojoj klinki ja bih napisala u listi nešto ovako:

Plaćaj uvek kazne za pogrešno parkiranje ako voziš tudja kola(najverovatnije moja),inače dotična osoba može biti  kažnjena i zatvorom ,a znaš koliko ja mrzim da delim kupatilo sa drugima.
Posle posete noćnom klubu ,pre nego što udješ u Taxi ,zastani i razmisli: Da li imaš :ključeve od stana,jaknu,dečka...mobilni..Ako si nešto zaboravila,vrati se i gledaj kao što je mama gledala.
Uvek ispiraj sudove  pre nego što ih staviš u sudoperu.Ovo ti se može učiniti kao glup savet,ali kad dodbiješ račun za popravku iste,videćeš da nije tako
Udaj se iz ljubavi,nema veze koliko na to budeš čekala
Zapamti da je znanje jedino bogatstvo koje se lako uvećava i pametno ga troši
Pozovi me redovno,znaš koliko te volim
p.s Zadrži ključeve od moje kuće.

Ako su vam deca još tinejdžeri, onda će im reakcija na vašu listu biti sledeća


Kao je kod vas,pišete li vi neke liste osim šoping liste za prodavnicu.One male papirčiće koje ponekad i posle par godina nalazite zgužvane na dnu torbe?





уторак, 17. децембар 2013.

Punjene paprike,tradicionalno




Potrebno je:

  • 600 g mlevenog mešanog mesa
  • 1 glavica crnog luka (veća)
  • 5-6 šaka pirinča
  • aleva paprika
  • vegeta
  • Nekoliko pprika babura,ja nadjoh ove duge crvene
  • paradajz sos

  • ulje

Dinstamo luk

Dodamo mleveno meso i vegetu

Dodamo prinač i peršun

Dodamo paradajz pire

Zapečemo


Serviramo sa slanom pavlakom ili jogurtom

Prijatno

Kolači da se istopiš

Dugo sam razmišljala  kako da prevedem englesko 
ime ovih kolača  koje glasi "Melting Moments" (momenti topljenja ,bukvalno prevedeno).Nadam se da sam bar približno uspela da opišem  koliko su ukusni

Sastojci za testo

250 G putera nasečenog u kocke
1/3  šolje ,oko 55 G šećera u prahu,prosejanog
1 kašičica vanile
260  G brašna,1 3/4 šolje
50 G ,1/3 šolje  gustina


Fil
60 G putera na sobnoj temperaturi
1 kašičica vanile
malo soka i rendane korice od pomorandze
110 G šečera u prahu, 1/3 šolje prosejanog



Predgrejte rernu na 160 stepeni Celzija i stavite papir  za pečenje na ravnu tepsiju
Sada u činiji miksamo puter ,šećer u prahu i vanilu dok ne dobijemo finu glatku masu

Sada dodajemo prosejano brašno i gustin i miksamo dok se sve lepo ne sjedini

Kada je testo gotovo .pospite malo brašna po rukama i uobličite male kuglice koje redjate na pleh ,sa oko 5cm razdaljine izmedju kuglica.Ne brinite ako nisu iste veličine ,na kraju svaka nadje svoj par.


Viljuškom polako pritisnemo ovako


Pečemo u predgrejanoj rerni 15 minuta.Kada su gotovi izvadimo i ostavimo da se ohlade.
Dok se hlade spremamo fil.Vrlo jednostavno izmiksamo sastojke za fil dok dobijemo kremastu masu.


Sada punimo kolačiće i spajamo ih.





I zna se ko se prvi topi kad su gotovi




// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer