Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 29. јун 2011.

Nije za vegeterijance




Negde sam pročitala da je naziv vegeterijanac postao još u stara vremena i da su tako zvali ljude koji nisu bili sposobni da love ili hvataju ribu.

E takav jedan dolazi kod mene na ručak pa sam čisto eksperimentalno spremila ovu topčidersku šniclu.Malo se vrpoljio ali posle dve čaše crnog vina ipak se (da ne uvredi domaćicu), odlučio da jede..sve pojeo i pohvalio ..kačkavalj.





Vrlo jednostavno..meso je pršuta (eh ko bi tome mogao odoleti) ,punjena kačkavaljem i sve ostalo je bas vegeterijansko.






Uvek me je u pozadini kao gurmana i kulinara interesovalo zašto ljudi postaju vegeterijanci i iako se možda odgovor čini vrlo jednostavan, kad se zadubite u to i nije tako.Da ne kažemo da ima još i milion podvrsta veheterijanaca ..iz religioznih razloga, odbojnost ideji da se jede meso životinja,zdravstvenih razloga i tome slično.

Što se mene tiče ja mislim da je mnogo važnije paziti na količinu zasićene masti, poreklo mesa koje se koristi i dobar balans i dovoljnost povrća uz sve to.

A što se mog vegeterijanca tiće da li je otišao zadovoljan..Ma ne brinite ništa ručak je sasvim uspeo a i on zna da ja pazim na sve gore navedeno.




Tako da evo već planira sledeći put dovešće i devojku i nije insistirao da jelo bude bez mesa.Hm..možda se usudim da mu ponudim nešto pileće.

понедељак, 27. јун 2011.

Mont Blanc

Ovaj dezert kao što obećah je služen posle večere (Svinjetina u mleku).Iako se smatra francuskim receptom, očigledno i Italijani ga obožavaju.Ja obožavam kesten i skupljam ga kad mu je vreme ovde po parkovima(kestenovo drvo je pitomo) , jer ga novozelandjani ne koriste mnogo. Probajte , nećete se pokajati.Neke moje drugarice koje ‘nisu’(ma šta mi napriča) , mogle da nadju kesten kupovale su pire od kestene koji je moguće koristiti ali nije to to. ‘cream of tartar,koji nisam uspela da prevedem zamenila sam limunskom kiselinom .

Podloga:
Kolač
3 velika jaja
3 žumanca
3/4 šolje šećera
malo soli
1/2 šolje brašna
1/4 šolje gustina(cornstarch)

Za: pire od kestena

Pire od kestena
1500 grama pirea od kestena
1/2 šolje šlaga
1/2 šolje šecera
1 žumance
malo vanile

Krem od kestena


3/4 Šolje slaga
3 kašike šećera u prahu
1/3 šolje kesten pire

Priprema
Kolac
1. Stavi jaja.žumance,šećer i so u činiju i sve dobro izmiksaj.Sad stavi u veću posudu u kojoj ima vode i dalje miksaj(Au bain Marie), dok temperatura ne stigne do 82 stepena Celzijusa..Sklonite sa vatre I miksajte još oko 5 minuta,masa će se triplirati i dobiti lepu zutu boju.

2. Kombinuj brašno i gustin(cornstarch.Kad je smesa(gornja) od jaja gotova,kroz sito sipaj 1/3 brašna u nju i promešaj.Ovo ponovi još dva puta dok više nema grudvica u testu.

3. Sipaj ovu smesu na tanak pleh koji je prekriven kuhinjskom papirom i peci 7-10 minuta(čuvena kontrola kad zabodete u centar nož i izađe čist)..
4. Kada je gotovo izvadi sve i ostavi na žici da se hladi.

Kesten Pire

1. Kesten koji kuvate mora biti čvrst.Pre nego sta ga stavite u šerpu zasecite malo nožem(da vam ne eksplodira

2. Stavite ga u hladnu vodu i kuvajte na jakoj vatri oko 15 minuta(ovo zavisi od veličine kestena)

3. Oljuštite ga i napravite pire(ovo će ići lakše kad dodate tećne sastojke.

4. Stavite šlag,šećer i vanilu u šerpu i mešajte žumance u to.Sve ovo na umerenoj vatri , dok se masa ne zgusne.Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

5. Ohladjenu masu dodajte u pire od kestena i sve miksajte dok ne dobijete glatku masu.


6. Odvojite oko 1/3 šolje a ostalo prekrijte i ostavite sa strane.
Krem od kestena

1. U činiju stavite ¾ šolje šlaga i miksajte dok ne vidite mehuriće.

2. Dodajte secer i miksajte.

3. Dodajte 1/3 šolje pirea od kestena i miksajte ali pažljivo da ne premiksate.
Sad sve sastavimo:

1. Isecite kolač na pravilne kocke.
2. Stavite krem od kestena u presu (vidi sliku) i napravite tri reda na svakom kolaču.Svaki red da bude malo manji od sledeceg.

3. Sad ponovo koristeci kesu(sa manjim otvorom na kraju napravite poprečne redove preko svega,

4. Po želji prelijete cokoladom(mislim da svi znaju napraviti sos od čokolade?) Takodje možete sve praviti u obliku planine što Mont Blanc zaistai jeste).Puštam vašoj volji a garantujem ako se potrudite vaši gosti će se popetina kulinarske visine

Samo da dodam,

da ako nemate svež kesten možete korititi i onaj konzerviran

недеља, 26. јун 2011.

Hvala ti što postojiš VODA

Meni nije ali mnogi moji gosti ovde i na drugim stranicama neta dahću od nesnosnih vrućina.
Pa iako kod mene vec ložim kamin i ono baš je zahladnelo , odlučih se da napišem ovaj blog o Vodi i kako ona može  biti najosvežavajuće piće tokom žege.
Sa vrlo malo  dodataka kao što je voće, ruzmarin,nana, bosiljak, krastavac itd dobićete jeftino,zdravo i osvežavajuće piče.Da ne kažemo da sve to može i jako lepo izgledati pa ga slobodno možete staviti i uz ručak-večeru gostima na sto.
I da ne dužim slike govore same za sebe.













субота, 25. јун 2011.

KIWIANA (ili šta je sve ušlo u tradiciju Novog Zelanda)

Neko zna ali većina verovatno ne, da Novozelandjane zovu još i Kivi.
Za vreme drugog svetskog rata Novozelandski vojnici su dobili ime Kivi, kao npr. što je bilo popularno američke vojnike zvati Yanks, Engleske Poms itd.
Od toga se izrodio naziv Kiviana, a u tom nazivu obuhvaćene su mnoge stvari koje sačinjavaju karakter i tradiciju Novog Zelanda.
Novi Zeland je u svetu poznat po svojim prirodnim lepotama,čistom vazduhu, prostoru, i opuštenom stilu života.
Ali posetioci će se svakako sresti sa nekim od predmeta koje Novozelandjani smatraju i to vrlo ponosno važnim stvarima, koje sačinjavaju deo njihove tradicije.Oni će možda naučiti da shvate da neki od ovih predmeta izgledaju na oko banalni, da bi bili bilo čiji deo tradicije ali kad upoznaju narod shvatiće ,da prvi utisak vara..Kiviana je itekako prisutna u srcu i glavi svakog Kivija.. Malo je verovatno da bi bilo koja zemlja uvrstila crnu majicu ili gumenu čizmu u svoje ikone.Oni ipak kod svakog Novozelandjanina predstavljaju deo istorije ,kao što su to i subotnja igra ragbija , kućica za odmor pored mora ili četvrtina hektara bašte.


PavlovaNovozelandski nacionalni dezert o kome sam opširno pisala u jednom ranijem blogu.Baza napravljena od meringa koja se baškari u šlagu i kiti raznim bojama voća ,kajsija , jagoda, ananasa, borovnica, kupina i naravno kivi voća,. A moja ,zna se i zašto, višnjama


Paua Skoljka
Paua je Maorsko ime za Haliotis iris(za one koji bi da istražuju dalje)
Važan sastojak ishrane, a takodje voljena zbog predivnih boja školjki.I bez razmišljanja mogu da tvrdim, da ne postoji domaćinstvo u Novom Zelandu ,koje u jednom trenutku svoga postojanja nije imao neki predmet od Paua školjke.Jedna kuća vrlo čuvena, na Jugu Novog Zelanda je skoro bila izgradjena od ove skoljke(na žalost deka sa ove slike nije više živ).


Hokey Pokey Sladoled

Novi Zeland je naravno poznat kao veliki prozvodjač mleka i mlečnih proizvoda i ta industrija daje veliki doprinos blagostanju svih nas.Cenjeni su i u svetu zbog svog kvaliteta i raznovrsnosti.Onda nije ni čudo da je potrošnja sladoleda u samom svetskom vrhu.A najradije se jede bas novozelandski Hokey Pokey sladoled ,koji broj jedan za svih 50 godina od dana kad je lansiran.To je sladoled od vanile koji sadrzi komadiće stvrdnutog karamela.


Fish i Chips
Ovo ne prevodim mislim da većina zna na šta se misli.Dakle ovo nije Novozelandski izum(da ne počnu Englezi da se bune ali je omiljeno i više nego u Engleskoj. I kod nas je petak..dan ribe i krompira.
Ja to pravim sama ali kad prodjem pored malih radnjica koje to spremaju..teško odolim mirisima.Moram da dodam da je naravno kavalitet naše ribe daleko bolji od Engelskog:P


Jandals(japanke)Prevod ove reči nije nadam se potreban.Kao sto Holandjani imaju po nekoliko bicikla u kući, tako Novozelandjani obavezno imaju po nekoliko pari japanki(obuće jelte).Što je i razumljivo, uzimajući nonšalantni i opušten način života ovde.Ušla u proizvodnju i upotrebu 50tih godina i nikad više nije izašla.


Ragbi
Dečaci ,devojčice, mladi ,stari svi se bave ragbijem i svi znaju ovaj sport.All Blacks naš nacionalni ragbi tim je duboko u svakom srcu pravog Kivija.Ovome posvećujem samo ovu rečenicu(ko me poznaje zna i zašto)


Karirana košuljaKarirana flanelska košulja je obavezan deo Novozelandske garderobe u poslednjih 60 godina.Idealna za seljake, one koji rade u šumi, ribolovce, lovce i sve one koji u malo hladnijem danu nose nešto toplije.




Crna Majica I Gumene ČizmeCrna Majica je postala obavezan deo garderobe u letnjim danima.
Gumene čizme nose svi..od školske dece koja skaču po baricama, do penzionisanih baštovana u suburbiji.,na farmi, u šumi, na pecanju u lovu , trampovanju ..ne postoji mesto gde se ne koristi.
Čak postoji i godišnje takmičenje:Ko će dalje baciti gumenu čizmu: u Glavnom Gradu Gumene Čizme –Taihape

Kiwi(Voće)
Kineska ribizla je rasla kao divlji zbun , dok je neki Novozelandski hortokulturisti nisu kultivirali i dali joj ime kivi.70tih i 80tih godina, u jeku proizvodnje mnogi su na ovom voću postali milioneri, jer je Novi Zeland bio jedini proizvodjač.No pojavilie su se i druge zemlje koje su počele da konkurišu svojom proizvodnjom ,pa se taj bum stišao.Nažalost niko se u euforiji nije dosetio da registruje brand kiwi.Ovo voće se proizvodi još uvek u velikim količinama, što dokazuje njegovu popularnost.
Novozelandjani su ukrštanjem dobili i novu varijaciju, kivi voće žutog mesa, koje se po tome razlikuje od tradicionalnog zelenog. Nazvali su ga ‘Zespri’.Meni lično se ova druga varijacija više svidja, jer je nekako sočnija i sladja.Novozelandski hoteli često pozdravljaju svoje prekomorske posetioce sokom od kivija koji je dokazano vrlo prolaktičan.



L&P
Je takodje itekako čuvana i čuvena ikona u NZ. Osvežavajuće piće, koje ima svoj specifičan ukus.World famous in New Zealand(kako reklama kaže).




Kuća za odmor ,pored mora ,bach

Ovo je skoro svaka porodica imala i oš uvek dosta njih ima.Mala drvena kuca blizu vode.Kuća gde se provodi leto sa decom , stvaraju se prijateljstva i pletu uspomene.




I naravno moglo bi se tu još nabrajati..trkački konji od kojih su neki bač proslavljeni ,Watties sos od paradajza itd.ali za sada i ovo je dovoljno informacija

 


 

четвртак, 23. јун 2011.

TOFU

Tofu se pravi koagulacijom(zgrušavanjem) mleka od soje., sa solima kao što su kalcijum sulfat,magnezijum hlorid.
Ja imam sreću da ovde postoji radnja gde kupujem proizvod koji se zove nigari,sto je ustvari magnezijum sulfat sa još nekim dodatcima..Vi možete koristiti kalcijum sulfat sto je mnogo jeftinije i plus dodaje kalcijum vašoj dijeti.Ako pravite tofu kod kuće imaćete svež proizvod bez ika.Tofu je odličan za zdravlje.Može se pohovati, stavljati u salate, grilati sa povrcem, u supi pa čak mešan sa voćem može služiti kaokvih hemijskih dodataka.Kalcijum sulfat možete nabaviti u apoteci ,a često ga možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.Takodje ja opet imam sreće da sam dobila na poklon specijalan sud za pravljenje tofu, (vidi sliku).Pre nego što sam imala taj sud, ja sam na jednoj plastičnoj posudi napravila rupe.Parola snadji se, ne mora uvek sve biti iz radnje.Važno je da je svrsishodno. desert.Ja ga koristim redovno kao zamenu za meso

Sastojci

Da bi ste proizveli oko 400 grama tofu,potrebno vam je dve litre nleka od soje i dve kašičice prirodnog kalcijum sulfata

Priprema

Stavi mleko od soje da se kuva oko 5 minuta.Ohladi ga na 70  do 80 stepeni Celzija.


Rastvori dve kašičice prirodnog kalcijum sulfata u šolji tople vode.Nemoj ostaviti rastvor da stoji predugo.
Sipaj pažljivo ovaj rastvor u vruće mleko i dobro promešaj.
Ostavi sve da se ohladi 15 do 20 minuta.Ja sam eksperimentisala i sa sokom od limuna i uspelo mi je.Vi nemojte u pocetku .već je sigurnije sledeći gornja uputstva.
Kada se mleko od soje zgrušalo, tako da dobijete grudvice i tečnost boje ćilibara.premestite masu u sud ,koji ste prethodno obložili tankom lanenom krpom.



Poklopite i stavite na poklopac nešto teško.Ja stavim kamen.Ostavite da stoji oko 2o minuta.
I
 Sada ispraznite tofu u posudu u kojoj ćete ga čuvati akoji ste napunili haldnom vodom.Ukoliko budete koristili tofu,kratko vreme posle  pravljenja ne morate ga stavlajti u vodu.U vodi  u frižideru može ostati nekoliko dana.
Tofu sa vodom se vrlo lako može zamrznuti.Kad ga odmrznete imaće mnogo više vlakana.Tako lako





 





.
 


 

понедељак, 20. јун 2011.

Tikvasta Supa



Korijander
Prvo da kažem da smo dolaskom na Novi Zeland zaista počeli da jedemo i nove stvari..npr kolač sa šargarepom.Ili grilovanu tikvu (mada  mama kaže da baka jeste pravila neku pitu sa rendanom tikvom).Pre toga sam mislila da se tikvom hrane samo  svinje.
Sada redovno spremam  ovu supu, a kako samo što nije počela zima ova supa mi prija itekako.Skoro sa parčetom hleba može biti potpun ručak.Kod mene u bašti ima ovakvih

Inače pročitala sam negde da Novi Zeland uzgaja vrstu (squash), koja ima nekako sladak ukus i da se ogromne količine izvoze u Japan.
Ova moja vrsta završiće u supi.

Ja je jos malko i zaljutim,tako volim

Potrebno je
  • Pola tikve  , normalne veličine
  • 200-300grama slanine u kockama 
  • 3Kašike kari pudera,neko više, neko manje
  • 1Kašika šećera ,opet zavisi koliko je tikva slatka
  • 1 veliki crveni luk
  • Maslinovo ulje, so i biber
  • 3 Kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 1 konzerva paradajza
  • 1 konzerva kokosovog krema
  • Naravno umesto paradajza iz konzerve možete koristiti i vaš proizvod ili čak i svež paradajz.
Najveći posao je baš u čišćenju i komadanju tikve,jer za to treba dosta snage.Od jedne Kiwi sam naučila  da ako tikvu pre upotrebe celu staviš u hladnu vodu jedno sat vremena, mnogo lakše se seče.Istina je
Dakle očistimo tikvu i isečemo na komade.Oljuštimo crveni luk i iseckamo.Ja dodam i malo celera.Sve na pleh i u rernu da se izgrila.Pospemo i kari puder,so biber i maslinovo ulje.Grilati oko 40 minuta.


 Sad sve stavim u blender. Kako moje tikve nisu baš slatke, ovde dodam još  i šećer i paradajz
Dok blender odradi svoje, stavite u serpu 2 šolje vode ili bistru supu,ja to uvek imam u zamrzivaču.Sad dodajte masu iz blendera i dobro promešajte.Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta.Mislim obavezno  poklopite da se supa ne bi klučajući šetala po kuhinji.Sada dodajte i slaninu.Ja preferiram da je dodam sirovu, neko možda voli da je izgrila sa povrćem.
Kratko vreme pre serviranja dodajte crveno vinsko sirće i krem od kokosa.

Kad je jedemo, ja još stavim i kašiku kiselog milerama i malo korijandera.Svež domaći hleb i prijatno.




// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer